Održivi turizam

Održivi turizam, odgovornost prema okolišu i smanjenje emisija stakleničkih plinova igraju sve važniju ulogu u hotelskim iskustvima. Održivi turizam tako predstavlja odličnu priliku za hotelijere. S jedne strane je to prilika za snižavanje troškova, a s druge strane gostu na taj način omogućavamo iskustvo odgovornosti, a da se pritom ne smanjuje udobnost boravka.

U nastavku je prezentirano šest ključnih prilika za snižavanje troškova energije u hotelima. Kroz sličan proces vodili smo naručitelja Bohinj ECO hotelaVodenog Parka Bohinj.

6 prilika za smanjenje troškova energije u hotelima

CJELOVITI ENERGETSKI DIZAJN + PLANIRANJE

MANJA POTROŠNJA ENERGIJE

KORIŠTENJE LOKALNIH OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

RECIKLIRANJE ENERGIJE

KLIMATIZACIJA I VENTILACIJA HOTELSKIH SOBA

RECIKLIRANJE I POVRAT ENERGIJE

PONOVNA UPORABA ENERGIJE IZ SANITARNE VODE

PONOVNA UPORABA ENERGIJE

PONOVNA UPORABA OTPADNE KUHINJSKE ENERGIJE

PONOVNA UPORABA ENERGIJE

Menerga Adsolair + mCeiling

AUTOMATIZACIJA I REGULACIJA HOTELSKIH SOBA

PAMETNI ENERGETSKI MANAGEMENT

1 – Od cjelovitog energetskog planiranja do cjelovitog energetskog koncepta

Izbor optimalnog energetskog sustava za investicije u hotelskoj industriji će imati značajan utjecaj na vijek trajanja operativnosti zgrade. Udobnost gostiju, kvaliteta zraka u zatvorenim prostorima, troškovi poslovanja i održavanja, integracija, pouzdanost, fleksibilnost i nadograđenost sustava su čimbenici koje je potrebno u planiranju održive zgrade poštovati i optimizirati.

Kod rekonstrukcije postojećeg energetskog sustava hotela ili planiranja novog, ključni i prvi korak predstavlja priprema strateškog energetskog razvojnog plana. Investitor zato treba iskusnu grupu stručnjaka, koja će pripremiti cjelosni energetski koncept u obliku predinvesticijske studije izvedivosti.

Taj koncept se sestoji od proučavanja i analize cjelog hotelskog kompleksa, postojećih ključnih konstrukcija i komponenata energetskog sustava. To, između ostalog uključuje i: konstrukcijske elemente, grijanje, ventilaciju i klimatizaciju, električnu instalaciju, protupožarnu sigurnost, centralni nadzorni sustav, modeliranje potrošnje energije, analizu strujanja zraka i upravljanje energijom. Radi se o pripremi opsežnog koncepta energetsko učinkovite obnove, koja uzima u obzir sve energetske sustave u hotelu i njegovoj okolini.

Rezultat je stučna gospodarska/energetska procjena mogućih i smislenih koraka prema optimizaciji energetske učinkovitosti i mjera sa kojima hotelskim gostima osiguravamo visoku udobnost.

Rezultat: kompletna dokumentacija za postizanje integriranog energetskog sustava odn. sustava koji uzima u obzir ekološke, ekonomske i socijalne aspekte koncepta održivog turizma. To također može postati ključni znak prepoznatljivosti u strategiji marketinga hotela i vizija njegovog dugoročnog razvoja.

2 – Korištenje lokalnih (!) obnovljivih izvora energije (OIE)

Kad razmišljamo o obnovljivim izvorima energije (OIE) prečesto zaboravljamo na lokalne izvore energije, koji su već prisutni “na samoj lokaciji”. Tehnologije sa najvećim potencijalom koriste slijedeće izvore energije: podzemne vode, podzemne toplinske cijevi, površinsku ili morsku vodu te tehnološku vodu ili termalnu vodu. Zašto su baš ti izvori najviše obećavajući? Zato jer sve pokreće solarna energija pa su zbog toga obnovljivi, besplatni i dostupni za korištenje.

Tu energiju možete učinkovito uhvatiti i njome upravljati putem hibridnih energetskih sustava, kao što je Menerga Rewatemp, koji brine o grijanju i hlađenju, ili o obojem istovremeno. Tako možete koristiti istu jedinicu za grijanje i hlađenje zgrade, a ljeti možete kao nusprodukt iskoristiti besplatno grijanje sanitarne vode.

Prednost takvog sustava je to da više nećete morati plaćati fosilna goriva te da ćete osjetno smanjiti emisije stakleničkih plinova vaše zgrade. Ako tome dodamo i solarne ćelije za opskrbu električnom energijom, možemo napraviti potpuno energijski samodostatni hotel.

3 – Klimatizacija i ventilacija hotelskih soba- luksuzna udobnost po minimalnoj cijeni za vlasnika/upravljača

Večina hotelskih vlasnika zaboravlja da je ugodna temperatura prostora samo polovina korisničkog iskustva. Drugu polovicu predstavlja ventilacija hotelskih soba sa 100% svježim zrakom. Rezultat toga je osjećaj svježine koji gost osjeti svaki put kada uđe u sobu. Na taj način uklanjamo i neugodne jutarnje mirise. Uz to taj raskoš donosi i pozitivnu “nuspojavu”: gosti neće više otvarati prozore za ventilaciju sobe ali će svejedno moći uživati u sviježem zraku tijekom cijelog boravka. Osim toga vlasnik hotela neće izgubiti ogromne količine energije, koja će biti regenerirana u okviru sustava, a time će biti minimizirani i troškovi (ponovnog) grijanja.

Predstavljeno pametno rješenje je dio cijelokupnog pristupa ka rješavanju problema, ali na njega kod renovacije hotela prečesto zaborave. Obnova izolacije zgrade je nužna, ali nije i dovoljna. Uvođenjem visoko učinkovitog sustava za grijanje, ventilaciju i klimatizaciju, možete troškove ventilacije smanjiti za 90% te eksponencijalno povećati udobnost.

4 – Da li još uvijek isplahujete toplu vodu za kupanje / tuširanje?

U svakom luksuznom hotelu postoji “skriveni” izvor energije, na koji se uglavnom zaboravlja. To je topla sanitarna voda, koju obično odbacujemo. Ako odbacimo toplu vodu iz tuševa i kada, otpadnu vodu iz bazena, jacuzzija i čišćenja filtara….sa vodom istovremeno odbacujemo i ogromne količine energije.

Uz pomoć visoko učinkovitog sustava za grijanje/hlađenje možemo – bez ijedne toplinske crpke – svu tu energiju vratiti (reciklirati i ponovno upotrijebiti) u sustav za grijanje svježe sanitarne vode.

Pošto ima odličan toplinski broj (COP = 11), takav sustav može čak peterostruko smanjiti vaše troškove grijanja sanitarne vode. Osim osjetnog smanjenja troškova, ovaj sustav ima i kratko razdoblje povrata ulaganja, koje iznosi 1-3 godine. Realizacija rješenja je jednostavna kako u novim tako u postojećim hotelima. Nemojte zaboraviti da je prilikom renoviranja hotela odvodne cijevi za sanitarnu vodu potrebno odvojiti od odvodnih cijevi toaleta!

5 – Kako otpadnu energiju iz kuhinje možemo potrošiti za grijanje zgrade?

Hotelska kuhinja je jedan od najvećih potrošaća energije u hotelu. Zašto? Jer ventilacijom kuhinje iz nje odvodimo ogromne količine topline. Kada bi svu tu “slobodnu” toplinu (energiju) mogli uloviti, mogli bi je (ponovo) upotrebiti za grijanje zgrade ili sanitarne vode.

Svestranim kuhinjskim rješenjem, integriranim u energetski sustav zgrade, to možemo i napraviti. Rezultat: potpuno ventilirana kuhinja, koja istovremeno koristi višak energije za grijanje zgrade. Tako se neugodni mirisi neće širiti u druge hotelske prostorije, a kuhinjskom osoblju ćemo osigurati izvrsne radne uvjete.

Svestrano kuhinjsko rješenje se sastoji od učinkovitog sustava ventilacijskih stropova s dvostupanjskim filtriranjem ispušnog zraka i UVC sustavom za razgradnju masti. Ventilaciju i klimatizaciju provodi rekuperator s visokim iskorištenjem, čiji dio je i posredni sustav hlađenja. Sustav ventilacijskih stropova osigurava 50% manju potrebu za izmjenom zraka, a rekuperatorom za 50% smanjujemo potrebu za rashladnom energijom.

Kombinacijom obadvojeg možete uštedjeti i do 75% troškova poslovanja za ventilaciju i klimatizaciju kuhinje. No najviše veseli činjenica da otpadnu energiju možemo ponovo iskoristiti za grijanje zgrade. To JE prava održivost.

6 – Pametna automatizacija i regulacija hotelskih soba

Individualni energetski podsustavi i jedinice mogu same po sebi biti vrlo učinkoviti, no kada pogledamo hotel u cjelosti, još nemamo osiguranu optimalnu energetsku učinkovitost. Ključna komponenta moderne energetske učinkovitosti je inteligentnost cjelovitost energetskog sustava ili digitalna regulacija u kombinaciji sa centralnim nadzornim sustavom. Korištenjem takvih sustava i implementacijom odgovarajućih termodinamičkih algoritama brinemo za pametna rješenja koja harmonički reguliraju pojedinačne komponente energetskog sustava prema željenim unutarnjim uvjetima i danim vanjskim uvjetima.

Kvalitetni sustavi za regulaciju osiguravaju optimalnu udobnost vaših gostiju te im omogućavaju luksuzno iskustvo, dok uz to potrošnju energije smanjuju za dodatnih 30%. Bitno je da su sustavi regulacije i centralnog nadzora intuitivni i bliski korisniku. Pomoću aplikacije Via za upravljanje centralnog nadzornog sustava putem web preglednika dostigli smo da sustav stvarno radi.

Što misli investitor?

O zadovoljstvu projektom, ambiciji za zelenom i okolišu prihvatljivom izgradnjom i viziji uštede energije pitali smo predstavnika investitora i direktora Bohinj Eco HotelaVodenoga Parka Bohinj, Anžea Čokla. Njegova izjava:

  • Odlučili smo se za provedbu projekta u skladu s najnovijim saznanjima iz struke i time ostvariti značajne uštede u potrošnji energije. Provedba prema projektnoj dokumentaciji, koju je izradula tvrtka Menerga d.o.o. nam je u 2010. godini donjela titulu najboljeg energetskog objekta u Sloveniji. Rezultati provedbe su dokazali pravilnost projekata uz minimalna odstupanja. [...] Bez problema možemo preporučiti tvrtku Menerga doo za obavljanje zahtjevnijih projekata.

    Anže Čokl
    Anže Čokl MPM Engineering d.o.o. Bohinj Eco Hotel in Vodni Park Bohinj
Stupite u kontakt s nama još danas!

Kontakt
Emergency Call

In case of urgent, feel free to ask questions.

Start typing and press Enter to search