
Ventilacija kuhinje: kompletno rješenje
U poduzeću Menerga kuhinjsku smo ventilaciju osmislili kao kompletno rješenje koje se sastoji od nekoliko elemenata:
- pripreme projektnog zadatka za kuhinju u vašoj zgradi
- profesionalnog ventilacijskog uređaja s visokim stupnjem energetske učinkovitosti
- profesionalnog ventilacijskog stropa ili profesionalne kuhinjske nape
- završnog mjerenja prije izrade
- montaže i pokretanja u objektu.
Pripremom ovog kompletnog rješenja kuhinjske ventilacije klijentima smo željeli osigurati:
- sve komponente kuhinjske ventilacije od jednog pouzdanog ponuditelja
- u potpunosti usklađene komponente rješenja: projektni zadatak, ventilacijski uređaj, napa/strop, zračni kanali, odvođenje topline
- jedno profesionalno poduzeće snosi odgovornost za cjelokupno rješenje – to znači da investitor ne treba koordinirati, usklađivati i nadzirati više različitih ponuditelja i izvođača
- provjereno rješenje koje pouzdano funkcionira u praksi.
Ventilacija kuhinje u Restoranu Pirat u Piranu (Slovenija)
Ventilacijski uređaj za kuhinje: Menerga Adsolair
Za ventilaciju u kuhinji najprimjereniji je klimatizacijsko-ventilacijski uređaj Menerga Adsolair. Ovaj centralni klimatizacijski uređaj osigurava potrebnu količinu zraka te ga najučinkovitije priprema na osnovi rekuperacije.
Uređaj Adsolair odlikuje rekuperacijsko vraćanje energije. Uređaj sadrži dvostruki rekuperator te dodatno omogućuje »evaporativno« hlađenje ishlapljivanjem. Zbog toga njegova energetska efikasnost iznosti 85 %.
Uređaj Menerga Adsolair pobrinut će se za to da se iz kuhinjskog prostora:
- neprestano odvodi toplina
- optimizira potrebna količina svježeg zraka
- održava optimalna temperatura zraka
- konstantno odvodi kuhinjski smrad.

Profesionalni ventilacijski strop Südluft
Sinkronizirani sustav centralnog klimatizacijskog-ventilacijskog uređaja i ventilacijskog stropa gotovo u cijelosti vam vraća toplinu isisanog zraka.
U tu svrhu ventilacijskom uređaju uvijek dodajemo i ventilacijski strop Südluft priznatog njemačkog proizvođača. Ključne prednosti ventilacijskoga stropa jesu:
- učinkovitije usisavanje zraka
- optimalnije usmjeravanje zračnog toka
- viša razina higijene u kuhinji (UV dezinfekcija)
- veća zaštita od požara
- modularni sastav stropa
- jednostavno održavanje i čišćenje.
Ventilacijski strop Südluft optimalan je za restorane, hotele, domove za starije i slične prostore u kojima se priprema veći broj obroka na dnevnoj bazi.


Priprema projektnog zadatka za ventilaciju kuhinje i klimatizaciju
Osim ventilacijskog uređaja, važno je i projektiranje optimalnog kompletnog rješenja koje je točno prilagođeno potrebama vaše kuhinje.
Ovdje ćemo vam profesionalno pomoći u planiranju učinkovite distribucije svježeg zraka – planiranjem laminarnog dovoda i učinkovitim odvođenjem opterećenog zraka smanjit ćemo potrebne količine izmjene zraka čak do 50 %. Sve to bez ugrožavanja udobnosti prostora.
Integriranim planiranjem centralnih klimatizacijsko-ventilacijskih uređaja i ventilacijskih stropova može se iskoristiti gotovo sva otpadna toplina iz većih kuhinja.

Pametna ventilacija kuhinje: otpadnu toplinu iz kuhinje moguće je iskoristiti za besplatno grijanje zgrade
Ventilacija kuhinje zahtijeva i optimalno planirano odvođenje otpadne topline i hlađenja. S pomoću ventilacijskog uređaja Menerga Adsolair moguće je ponovno upotrijebiti suvišnu toplinu iz kuhinje. Naime, upravo tom otpadnom toplinom tijekom zime možemo besplatno grijati restoran ili hotel u kojemu se nalazi kuhinja. S pomoću navedenog uređaja možete uštedjeti i na grijanju blagovaonice, aule, bara, predsoblja…
Menerga Adsolair omogućuje dvostruku uštedu:
- uštedu na temelju rekuperacije zraka tijekom cijele godine
- uštedu na temelju uporabe otpadne topline za grijanje drugih prostora u zgradi tijekom zime.
VDI 2052: Smjernice za klimatizaciju kuhinja
Smjernice za klimatizaciju kuhinja – VDI 2052 – moraju se uzeti u obzir kod svake kuhinje! U skladu sa standardom potrebno je spriječiti širenje mirisa u kuhinji i u susjednim sobama – npr. u blagovaonici – te brzo i pouzdano ukloniti ustajali zrak. Istodobno, kuhinjskom se osoblju moraju osigurati radni uvjeti u skladu s propisanim zahtjevima – s ugodnom temperaturom i vlažnošću zraka u prostoru te s odgovarajućom brzinom cirkuliranja zraka tijekom ventilacije.
Također je potrebno isplanirati kako s pomoću ventilacije spriječiti nastanak legionele u kuhinji.
Važno je osigurati da se u kuhinji redovito čiste filtri koji se zbog masti u zraku brže uprljaju nego u ostalim prostorijama.
Također je potrebno planirati kako spriječiti stvaranje legionele u kuhinji uz pomoć ventilacije.
U kuhinji je potrebno osigurati redovito čišćenje filtara koji se brže zaprljaju u zraku nego u drugim prostorijama zbog masnoće.