prezracevanje-knjiznice-klimatizacija

Ventilacija i klimatizacija knjižnice

Klimatizacija i ventilacija knjižnice zahtijevaju kvalitetno ventilirane prostore. Bitna je odgovarajuća klima i dovoljna mjera ventilacije, i u čitaonicama, gdje se čita, uči ili radi na računalu i zadržava velika većina posjetitelja, i u bibliotekarskom dijelu knjižnice, gdje papir s vremenom dobiva svoj miris, zbog čega je potrebno dovoljno često mijenjati zrak u prostoru. Veće knjižnice imaju i posebne zahtjeve za čistim sobama odnosno prostorima (tzv. “clean rooms”) u kojima je potrebno precizno održavati potrebnu temperaturu i vlagu kako bi se iznimno stare arhivske knjige odgovarajuće čuvale i time se produljilo njihovo trajanje.

Za projekt Sveučilište knjižnice u Splitu (HR) dobili smo nagradu Europske komisije EU GreenBuildingAward za najbolji energetski projekt 2009. godine.

Pogodne klima komore: Adsolair 56/58 | Resolair 62/66 in Resolair 64/68Adconair 76 | RewaTemp | Frecolair 14 | Drysolair 11

Sažetak projekta: Sveučilišna knjižnica Split

Kompleks Sveučilišne knjižnice Split otvoren je i fleksibilan prostor koji premošćuje tradicionalne barijere između korisnika, knjižnice i knjižničara. Riječ je o urbanom ali humaniziranom prostoru koji osigurava kreativno ozračje pogodno za učenje, pisanje i stvaranje.

Knjižnica osim bibliotekarskog dijela obuhvaća i knjižaru, papirnicu, prodajnu galeriju, dvoranu za izložbe, kavanu i restoran, multifunkcionalnu dvoranu, prostor za okupljanje studenata… Sadržava i posebne skladišne prostore sa specifičnim klimatskim i mikroklimatskim zahtjevima za skladištenje i konzervaciju posebnih publikacija i pisane kulturne baštine.

Visokoučinkovito energetsko rješenje

Zgrada predstavlja potpuno integralno rješenje višeg razreda s najvišim stupnjem optializiranja građevinske fizike.

U ranoj fazi projekta isplanirali smo jedinstven energetski koncept koji je uključivao i usku suradnju arhitekta i projektanta. Opseg energetskog koncepta:

  • ventilacija i klimatizacija,
  • priprema rashladne energije,
  • priprema toplinske energije,
  • iskorištavanje alternativnih izvora energije,
  • digitalna regulacija odnosno automatizacija zgrade,
  • centralni nadzorni sustav.

Rješenje je osmišljeno s visokim stupnjem povrata energije iz otpadnog zraka i optimizirano za primjenu neizravnog adijabatičkog hlađenja. Pomoću dvostruke fasade racionalno iskorištavamo i alternativnu opciju slobodnog hlađenja.

Svi energetski procesi međusobno su sinkronizirani, tako da objekt funkcionira kao inteligentna organska cjelina koja reagira na vanjske uvjete i prilagođava se željama korisnika. Zgrada neprestano štedi jer svoje procese racionalizira automatski.

Rezultat

  • Ušteda u potrošnji energije: 70.800 €/godina
  • Smanjenje CO2: 149.600 kg/godina

Površina:
13.700 m2 (7 katova)

Volumen:
40.000 m3

Br. radnih mjesta u SKS-u:
450-500

Br. mogućih korisnika SKS-a:
350-400

Količina dovodnog zraka:
227.000 m3/h

Prosječna izmjena:
5,6 1/h

Specifična toplinska snaga:
29,2 W/m2

Specifična rashladna snaga:
78,0 W/m2

Električna snaga:
49,1 W/m2

Reference iz područja klimatizacije i ventilacije knjižnice

Stupite u kontakt s nama još danas!

Pošaljite upit
Emergency Call

In case of urgent, feel free to ask questions.

Start typing and press Enter to search