Ugoda u poslovnim prostorima i prostorima za boravak postaje sve važnija komponenta kvalitetnog boravka. Na ugodu čovjeka u prostorima utječu temperatura i vlaga zraka u prostoru.

Ljeta iz godine u godinu postaju sve toplija zbog čega su veće potrebe za hlađenjem prostora. Samo u odgovarajuće ohlađenim prostorima čovjek može raditi produktivno i kreativno.

Da prostor ohladimo, treba nam rashladna energija. Najviše se brinemo za rashladnu energiju u obliku rashladne vode koja zatim kruži kroz rashladna tijela i time hladi prostore.

Rewatemp - geotermalna dizalica topline - geotermalni rashladni agregat

Što je rashladni agregat i kako funkcionira?

Za pripremu rashladne vode najčešće upotrebljavamo uređaj koji se u uobičajenoj praksi naziva rashladni agregat. Rashladni agregat je uređaj koji hladi rashladnu vodu koja kruži kroz rashladna tijela. Hlađenje se provodi tako da se ohlađena voda koja dolazi iz rashladnog agregata u rashladnom tijelu zagrije od zraka u prostoru, a prostor se pritom hladi. Rashladni agregat tu vodu hladi i ponovo šalje u prostore gdje želimo hladiti.

U rashladnom agregatu uz pomoć internog cirkulacijskog kruga toplina koja se hladi odvodi se na otvoreno. Tako, „odvedena“ toplina iz rashladnog agregata odvodi se u zrak putem zračnog izmjenjivača koji hladi vanjski zrak ili djelomično isparavanjem u rashladnim tornjevima.

Pogonska energija rashladnog agregata najčešće je električna energija. Najveća odlika rashladnih agregata omjer je između uložene električne energije i dobivene rashladne energije. Cilj svakog energetskog sustava jest uložiti što manje električne energije za što više rashladne energije – što odražava kvalitetu sustava u visokom koeficijentu učinkovitosti (COP).

Ljeti su ti omjeri kod zračno hlađenih rashladnih agregata vrlo nepovoljni. Zbog toga je u najtoplijim ljetnim danima zbog visokih vanjskih temperatura rashladna energija najskuplja.

Rewatemp - geotermalna dizalica topline - geotermalni rashladni agregat_vrtic_poljcane
hladilni agregat-elektricna-energija-v-hladilno-energijo

Spektar rashladnih agregata Menerga

U poduzeću Menerga razvili smo dva tipa rashladnih agregata koji pripremaju rashladni medij na dva različita načina. Uređaj Rewatemp predaje kondenzacijsku toplinu mehaničkog rashladnog sustava koja se oslobađa pri proizvodnji rashladne energije natrag na izvor energije (podzemna voda, geosonde…), a uređaj Hybritemp na vanjski zrak.

 • Uređaj Rewatemp – rashladni agregat voda-voda i toplinska pumpa u jednom hibridnom uređaju primjereni za potrebe toplinske i rashladne energije istodobno(!),
 • Uređaj Hybritemp 97/98 – rashladni agregat voda-zrak za hlađenje pri visokim temperaturnim opterećenjima i hlađenje u industriji.
hladilni agregat-elektricna-energija-v-hladilno-energijo-2

Rashladni agregat voda-voda

hladilni-agregat-voda-voda

Riječ je o kombiniranom, odnosno hibridnom uređaju gdje su kombinirani rashladni agregat i toplinska pumpa. Toplinska pumpa omogućuje:

 • simultanu proizvodnju medija za grijanje i rashladnog medija na temelju kojih se mogu smanjiti troškovi energije,
 • paralelni rad – bez prebacivanja između načina za hlađenje/grijanje,
 • kontrolnu regulaciju zbog čega je moguća optimalna automatska prilagodba potrebama za rashladnom i toplinskom energijom u zgradi,
 • Proizvodnja toplinske i rashladne energije uz 100 % iskorištavanja obnovljivih izvora energije.
 • I još mnogo više …

Pročitajte više o rashladnom agregatu voda-voda: Rewatemp

Menerga-Rewatemp

Rashladni agregat voda-zrak

hladilni-agregat-voda-zrak

Riječ je o sustavu sa slobodnim hlađenjem, „adijabatičkim“ hlađenjem isparavanjem i integriranim rashladnim sustavom koji omogućuje hlađenje na četiri načina:

 • I. stupanj – hlađenje uz pomoć rekuperatora (izmjenjivača topline) i vanjskog zraka,
 • II. stupanj – hlađenje uz pomoć rekuperatora i adijabatičkog hlađenja isparavanjem za dodatno rashlađivanje vanjskog zraka,
 • III. stupanj – hlađenje uz pomoć rekuperatora i adijabatičkog hlađenja isparavanjem te dodatno hlađenje uz pomoć integriranog mehaničkog rashladnog sustava u uređaju,
 • IV. stupanj – hlađenje uz pomoć rekuperatora i adijabatike mijenja se u zatvoreni rashladni toranj gdje rashladnu vodu (medij) pripremamo isključivo ugrađenim mehaničkim rashladnim sustavom. Kondenzacijska toplina pritom se ispušta uz pomoć rekuperatora i adijabatike.

Pročitajte više o rashladnom agregatu voda-zrak: Hybritemp

Rashladni agregat u odnosu na arhitekturu

Postavljanje rashladnih tornjeva i zračnih hladnjaka najčešće predstavlja arhitektonske barijere. Pritom se pojavljuju i prostorni zahtjevi za rashladnim agregatima, sustavima za slobodno hlađenje, dodatnim rashladnim tornjevima, što povećava operativne troškove i zbog visoke zgusnutosti predstavlja mnogo prostora za regulaciju tih postrojenja.

Sustav Menerga ima rješenje i za to. Najmodernija kompresorska tehnologija i međusobno optimalno usklađene komponente uređaja omogućuju napuštanje krovnih – često bučnih – rashladnih elemenata. To predstavlja arhitekturnu prednost.

Ne može se zanemariti ni prostorni profit i ekonomičan rad. Najvažnije je da vam je tijekom procesa – prije, nakon i tijekom gradnje – uvijek dostupnu osobu na čiji se savjet možete osloniti.

Stupite u kontakt s nama još danas!

Pošaljite upit
Emergency Call

In case of urgent, feel free to ask questions.

Start typing and press Enter to search