Aerotermalna dizalica topline za grijanje i hlađenje dvorca Pejačević „Vrata Slavonije“

 In Dizalica topline, geotermalna energija, Klima komore, Klimatizacija

Aerotermalna dizalica topline za grijanje i hlađenje Dvorca Pejačević „Vrata Slavonije“

Avtor članka: Silvano Sušilović, dipl. ing. stroj., URED OVLAŠTENOG INŽENJERA STROJARSTVA SILVANO SUŠILOVIĆ, Pave Kraljevića 14, Đakovo, HR

Dvorac Pejačević nalazi se u središtu Virovitice, građen na mjestu nekadašnje srednjovjekovne utvrde. Jedan je u nizu slavonskih dvoraca znamenite plemićke obitelji Pejačević, koja je upravo po ovom svom vlastelinstvu dobila plemićki naslov “Pejačevići Virovitički”. Pejačevići ga grade između 1800. i 1804. godine prema nacrtima bečkog arhitekta N. Rotha i u njihovom je vlasništvu do sredine 19. stoljeća kada ga, zbog lošeg vođenja gospodarstva i zaduživanja, prodaju njemačkoj kneževskoj obitelji Schaumburg-Lippe, u čijem je vlasništvu do 1911. godine kada ga kupuje grof Ivan Drašković, koji ga zajedno s parkom prodaje gradu Virovitici 1930. godine te je od tada u službi grada.

Dvorac je izgrađen na prijelomu stilova, rani klasicizam na izmaku baroka. Klasicističke tendencije očite su već u izduženoj tlocrtnoj dispoziciji koja je česta pojava u 19. stoljeću. Radi se o jednokatnoj, jednokrilnoj građevini u čijem su se prizemlju nalazile gospodarske prostorije, dok su one na prvom katu bile reprezentativne, kao što je to uobičajeno za arhitekturu dvoraca tog vremena; s tri rizalitna istaka, površine od oko 3000 metara kvadratnih, te je tako jedan od većih hrvatskih dvoraca. Od 1969. godine spomenik je kulture 1. kategorije. Dugi niz godina Dvorac je polako propadao te je predstavljao ruglo u samom centru grada.

Obnova Dvorca Pejačević: 2016. – 2019.

Grad Virovitica je 2016. godine prijavio Integrirani razvojni program obnove Dvorca Pejačević i revitalizacije Gradskog parka na natječaj za obnovu kulturne baštine u funkciji turizma  pod nazivom „5 do 12 za Dvorac“. To je najveći projekt Grada Virovitice u trajanju od 36 mjeseci provedbe i čija je vrijednost veća od 81 milijun kuna, od čega je 85% sredstava financirala Europska unija iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. Okosnica ovog projekta bila je obnova Dvorca Pejačević s bogatom povijesti i iskorištavanje njegovog potencijala za stvaranje muzejskog postava „Drveno doba” koji će Viroviticu  svrstati u red gradova s iznimnim turističkim, ali i kulturnim potencijalom. Nositelj projekta je Grad Virovitica, dok su projektni partneri Turistička zajednica grada Virovitice, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, Drvni klaster Virovitičko-podravske županije te Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.

dizalica-topline-dvorac-pejacevic-1
dizalica-topline-dvorac-pejacevic-3

Tehnički detalji iz strojarskog projekta – aerotermalna dizalica topline

Podna grijana površina 3000 m2, godina projektiranja 2012., a u pogonu od ljeta 2019.. Dvije dizalice topline zrak-voda-voda za unutrašnju ugradnju ogrjevne snage 2*70 kW s paralelnim grijanjem i hlađenjem. Termički aktivna podna ploha , ventilokonvektori, izvori zraka, zonska regulacija CO2 , vlažnosti i temperature. Klima komore s adijabatskim hladnjakom i vodenim kondenzatorom,  i integriranom dizalicom topline zrak-zrak dovodne temperature zraka +26°C kod vanjske temperature -15°C. Zračna snaga 14.000 m3/h. Sustav energetike i kompletnog upravljanja HVAC sustavom iz jedne ruke.

dizalica-topline-dvorac-pejacevic
topli-i-hladni-spremnik-s-elektricnim-kotlom-dvorac-pejacevic

Izvor i ponor topline: Aerotermalna dizalica topline zrak / voda / voda, dva komada ukupne toplinske snage 150 kW, smještene u tavanu u strojarnici. Aerotermalne dizalice topline rade između toplog i hladnog spremnika i vanjskog zraka. Radni medij R410A. Protok zraka 25.000 m3/h po jednoj dizalici topline.

Rezervni električni kotao za vršna opterećenja i slučaj kvara dizalica topline. Radna snaga kotla je 90kW nije bila aktivirana u protekle dvije zime.

Klima komore s visokim stupnjem povrativosti toplinske energije

Dva sustava: za lijevo i desno krilo zgrade. Dvije klima komore pojedinačne zračne znage 7100 m3/h smještene u tavanu. Integrirano mehaničko hlađenje s reverzibilnim procesom : dizalica topline zrak/zrak. Radni medij R410A. Isparivač u dovodnom zraku, kondenzator u otpadnom zraku, vodeni kondenzator. Reverzibilni proces dogrijava dovodni zrak zimi na 24 °C kod odsisa 22 °C. Ovlaživanje zraka vodenim ovlaživačem. Sušenje zraka u ljetnom i kišnom periodu: adijabatsko hlađenje, kompresorsko hlađenje, dogrijavanje iz vodenog kondenzatora.

klima-komora-dvorac-pejacevic
dovodni-kanali-u-podu-dvorac-pejacevic

Sustav prozračivanja čine zone s promjenjivim količinama zraka i zone sa stalnim kličinama zraka. Količina zraka je regulirana za 11 zona  izložbenih prostora prema kriteriju  koncentracije CO2 i relativne vlažnosti. Prostori uprave i servisni prostori imaju stalnu količinu zraka.

Dimnjačke vertikale su prenamijenjene za zračne kanale dovodnog i odsisnog zraka.

Dovodni zrak se vodi iz dimnjačkih vertikala u podu do arhitektonski oblikovanih drvenih kutija za smještaj ventilokonvektora. Odsis zraka završava u dimnjačkoj vertikali  pod stropom prostorije sa zidnom rešetkom.

Podne plohe za grijanje i hlađenje.

Vetilokonvektori za grijanje i hlađenje u parapetnim maskama  ispod prozora.

Temperaturna regulacija grijanja i hlađenja  s tjednim programom u svim prostorijama.

Temperature vode : za grijanje 40/30 °C, za hlađenje podnom plohom 16/21 i  ventilokonvektorima 7/12 °C. Stvarne polazne temperature su klizne prema potrebama zgrade.

Centralni sustav upravljanja za cijelu zgradu. Glavni ormar u strojarnici, nadzorno računalo u prizemlju u prostoriji servera.

Avtor članka: Silvano Sušilović, dipl. ing. stroj., URED OVLAŠTENOG INŽENJERA STROJARSTVA SILVANO SUŠILOVIĆ, Pave Kraljevića 14, Đakovo, HR

Članak je prvi put objavljen u stručnim časopisom: Tehnologije dizalice topline; broj 2 – Proljeće 2021. Članak i slike su ponovno objavljeni uz suglasnost autora.

VAŠ SLJEDEĆI KORAK

Prijavite se na …

Kontaktirajte nas…

Pratite nas na…

Recommended Posts
Stupite u kontakt s nama još danas!

Kontakt

Start typing and press Enter to search