Ventilacija kuhinje: Profesionalna napa ili kuhinjski strop

 In Energetska učinkovitost, Klima komore, Klimatizacija, Klimatske naprave, Komfortna klimatizacija, Kuhinja, kuhinjska napa, Obnovljivi izvori, Održivost, Odvlaživanje, Rekuperator, Strojne instalacije, Strojnica, Ventilacija, ventilacijske komore

Ventilacija kuhinje: Koje su prednosti ventilacijskog kuhinjskog stropa i prednosti profesionalne nape?

Kada govorimo o ventilaciji restorana i kuhinja, ne smijemo zaboraviti na dobrobit zaposlenika u kuhinji. Pomoću upotrebe ventilacijskih uređaja pozitivno se utječe na opće zadovoljstvo ljudi. Na taj način osiguravamo povoljne uvjete rada za zaposlenike u kuhinji. Zbog dobrog osjećaja zaposlenih ljudi u kuhinji i produktivnost će također biti bolja.

U ovom članku ćemo opisati razliku između profesionalne kuhinjske nape i kuhinjskog stropa. Istaknuti će se prednosti i nedostaci oba rješenja. Zbog dobrih svojstava profesionalnog kuhinjskog stropa, ugostitelji se posljednjih godina češće odlučuju za kuhinjski strop. U osnovi je učinkovitiji od obične kuhinjske nape. Vrijedno je spomenuti i usporedbu iznosa ulaganja za oba rješenja, o čemu ćemo pisati u nastavku.

1.) Prednosti  ventiliranog stropa i prednosti profesionalne nape

2.) Usporedba: prednosti i nedostaci profesionalne nape i ventilacijskog stropa

3.) Kolika je višina investicije profesionalne kuhinjske nape u odnosu na kuhinjski strop?

4.) Ventilacija kuhinje – cjelovito rješenje

 

1.) Prednosti ventilacijskog kuhinjskog stropa i prednosti profesionalne nape

U tvrtki Menerga zastupamo profesionalne kuhinjske nape tvrtke Südluft i profesionalne ventilacijske stropove, također tvrtke Südluft. Radi se o njemačkom proizvođaču koji nudi visokokvalitetne proizvode. Predstavljaju siguran izbor koji ima dugi vijek uporabe.

suedluft-logo

Prednosti, koje ima profesionalna napa, koja predstavlja klasično rješenje odvoda zraka iz kuhinje:

  • Niža investicija u usporedbi s ventilacijskim stropom (cca.10-15%);
  • Brža, jednostavnija montaža;
  • Brža dobava.

 

Prednosti profesionalnog ventilacijskog kuhinjskog stropa:

  • Ugradnjom ventiliranog kuhinjskog stropa sprječava se širenje mirisa iz kuhinje;
  • ventilacijski strop sadrži ultra ljubičaste lampe (UV lampe), koje osiguravaju višu razinu higijene (dezinfekcija). UV lampe, odnosno UV-C sustav uspješno sprječava mogućnost požara razbijanjem zaostalih čestica masti u zraku koji cirkulira;
  • ventilacijski strop pruža puno bolje uvjete rada, bolje osvjetljenje kuhinjskog pulta i optimalno kretanje zraka u odnosu na kuhinjsku napu (na odgovarajućim mjestima predviđamo ugradnju elemenata za regulaciju zraka, kojima smo uravnotežili sustav ventilacije zraka. Na taj način postižemo ravnomjerno upuhivanje i odgovarajući broj izmjena zraka);
  • održavanje i čišćenje je jednostavno.

To u osnovi znači da ugradnja ventiliranog kuhinjskog stropa Südluft pomaže u poboljšanju iskustva gostiju u restoranu i radnih uvjeta zaposlenika u kuhinji.

 

2.) Usporedba: prednosti i nedostaci profesionalne nape i ventilacijskog stropa

Tablica u nastavku ističe glavne prednosti i nedostatke profesionalne kuhinjske nape u odnosu na kuhinjski strop.

 
VENTILACIJA KUHINJE PROFESIONALNA NAPA VENTILACIJSKI STROP
Tip rješenja to je samo proizvod, potrebni su mu drugi ventilacijski elementi  cjelokupno sistemsko rješenje, gdje su uključeni svi elementi
Odis zraka neposredno ispod nape odsis zraka po cijelom prostoru
Slijeganje masnoće na kuhinjskim površinama djelomično sprječava, ali na nekim mjestima masnoća se i dalje nakuplja u potpunosti sprječava, masnoću zaustavljaju posebni filtri
Osvjetljenje prostora točkasto osvjetljenje, nedostatak (padaju sjene) ravnomjerna po cijelom prostoru (bez sjeni)
Dezinfekcija  opcija

(UV lampe)

 opcija

(UV lampe)

Čiščenje zahtjevnije zbog neravnih linija kuhinjske nape jednostavno zbog ravnih linija kuhinjskog stropa
Sprječavanje širenja mirisa u druge prostore ne, jer ne usisava sav zrak jednostavno zbog ravnih linija kuhinjskog stropa
Gibanje zraka samo neposredno ispod nape ravnomjerno po cijelom prostoru
Udobnost radnog okruženja niža udobnost jer zaposlenici dodiruju nape glavama, napa baca svoju sjenu na kuhinjski pult veća udobnost jer je kuhinjski strop postavljen više, svjetlost je difuzna, na kuhinjskim površinama nema sjeni
Ulazi u prostor da, pozicionirana niže ne, pozicioniran više
Sjena na pultu

da, zbog točkaste rasvjete

ne, nema sjeni = svijetli prostor
Višina investicije 3/5 4/5
Opseg rješenja Samo napa za odsis zraka, 1 proizvod elementi za odsis zraka, aerosolni separatori, ventilacijski elementi za dovod / odvod zraka, rasvjeta, UV dezinfekcija, ventilacijski uređaj (!)itd.

 

3.) Kakva je višina investicije u rješenju s profesionalnom napom u odnosu na kuhinjski strop?

U nastavku, stručnjak tvrtke Menerga, Bojan Gavez, odgovara na pitanje o razlici visine investicije za oba rješenja:

Gavez: “Ako promatramo samo troškove kupnje profesionalne kuhinjske nape u usporedbi s ventiliranim kuhinjskim stropom, potrebno je osigurati da uspoređujemo ekvivalentno. Ova dva rješenja su teško usporediva, jer su u jednom cjelovito rješenje sustava (kuhinjski strop), a u drugom samo jedan proizvod (napa).

Potrebno je uzeti u obzir da u slučaju ventiliranog kuhinjskog stropa dobivamo u jednom rješenju sve elemente dovodnog zraka u prostor i svu dodatnu rasvjetu. Sve to nije uključeno u cijenu nape. Stoga je za usporedbu ova dva rješenja, sustavu s kuhinjskom napom potrebno dodati: svu potrebnu rasvjetu u kuhinji, sve elemente kojima dovodimo zrak u prostoriju. Tek tada možemo adekvatno usporediti iznos ulaganja.

Općenito, ventilirani kuhinjski strop skuplji je od profesionalne nape, ali samo za 10-15%. Ta razlika se brzo nadoknađuje u pogledu kvalitetnijih životnih i radnih uvjeta. Najčešće, bolji uvjeti rada ugostiteljima nadmašuju malu razliku u cijeni investicije, jer je rad u kuhinji na primjerenoj temperaturi puno ugodniji.

Ako uzmemo u obzir i učinkovitost ventilacije, tada je kuhinjski strop apsolutni pobjednik. Strop je znatno više energetski učinkovitiji. Moguće ga je i lakše očistiti i održavati. Kad sve to uzmemo u obzir, shvatimo da je ventilacijski strop u suštini ugodniji. I zbog toga postaje popularniji kod ugostitelja.

Činjenica je da ugostiteljima tada nije potrebno imati posla s tri različita dobavljača, već sve mogu riješiti s jednim dobavljačem. To je također snažan čimbenik u odluci, jer ne postoji koordinacija različitih dobavljača za napu, dovodnih elemenata, ventilacijskih uređaja i rasvjetu.”

 

4.)  Ventilacija kuhinje – cjelovito rješenje Südluft

Cjelovito ventilacijsko rješenje kuhinje sadrži dijelove ventilacijskog uređaja i ventilacijskog stropa. U tvrtki Menerga savjetujemo i pripremamo cjelovito rješenje koje u potpunosti uključuje:

Cjelokupno rješenje za ventilaciju kuhinje usmjereno je prema energetskim uštedama energije. Kao što je već spomenuto, za ventilaciju kuhinja preporučuje se klima komora Menerga Adsolair. Uređaj određuje potrebnu količinu i temperaturu zraka što osigurava rekuperacijski sustav – sustav povrata toplinske energije.

Kao što je već spomenuto, uređaj karakterizira sustav (rekuperacija) za povrat energije (topline), sadrži dvostruki rekuperator i omogućuje dodatno adijabatsko hlađenje ishlapljivanjem. Zbog svih ovih procesa energetska učinkovitost ovog uređaja iznosi čak 85%.

Kompletno rješenje ventilacije kuhinje je u skladu s popisanim smjernicama prema VDI 2052 i SIST EN 16282-1:2017.

U tvrtki Menerga možete dobiti oboje, kuhinjski strop i / ili profesionalnu napu.

Ventilacija kuhinje danas je jednako važna kao kvaliteta i posluživanje hrane u restoranu. Gosti u restoranu žele, ugodan ambijent, da hrana bude dobra, te da se neugodni mirisi iz kuhinje ne šire u druge dijelove restorana. Također žele, da iskustvo posjećivanja određenog restorana bude izvrsno, a na to utječu razni čimbenici. Upotreba kuhinjskog ventilacijskog stropa i kuhinjske nape, samo su jedan od mnogih čimbenika koji doprinose boljem iskustvu gostiju restorana.

Možemo zaključiti s tvrdnjom da je ventilacijski kuhinjski strop svakako bolje rješenje u smislu funkcionalnosti, održavanja, estetike, higijene, potrošnje energije.

Planirate ventilaciju kuhinje? Ili vam treba profesionalna napa? Obratite se savjetniku!

DA LI ŽELITE PROVJERITI NA VLASTITE OČI?

Nekoliko puta godišnje organiziramo i vođeni obilazak, gdje je moguće izbliza vidjeti ovakve i slične primjere grijanja i hlađenja. Možda bi vas nešto takvo zanimalo?

Recent Posts
Stupite u kontakt s nama još danas!

Kontakt

Start typing and press Enter to search