Održavanje ventilacijskih sustava, održavanje rashladnih sustava i održavanje klima komora prije ljeta!

 In Hlađenje, Klimatizacija, Servis, Uncategorized, Usluge, Ventilacija

Održavanje ventilacijskih sustava i održavanje klima komora prije ljeta

Redovito održavanje ventilacijskih sustava, rashladnih sustava i klimatizacijskih uređaja je smisleno, jer zbog toga produžujemo životni vijek sustava. Uređaji ugrađeni u strojarnici zgrade rade kontinuirano i zbog toga zahtijevanju odgovarajuće održavanje.

Redovitim održavanjem:

 • Osiguravamo besprijekoran rad – uređaji održavaju visok stupanj rekuperacije/regeneracije
 • Izbjegavamo kvarove (npr. prekasna zamjena filtra, slabiji protok zraka)
 • Izbjegavamo moguća oštećenja (npr. izlijevanje rashladne tekućine)
 • Poslujemo u skladu sa zakonodavstvom o održavanju.

U ovom ćemo članku razmotriti najvažnije zadatke održavanja spomenutih sustava, koji sam servis i održavanje čine važnim.

1.) Održavanje ventilacijskih sustava i održavanje klima komora
2.) Zamjena filtra na ventilacijskim uređajima
3.) Zamjena ležajeva na ventilatorima
4.) Kontrola i održavanje mehaničkog rashladnog sustava
5.) Kalibracija osjetnika i senzora
6.) Elektromotorni pogoni žaluzija klimatizacijsko-ventilacijskog uređaja
7.) Održavanje ventilacijskih sustava prije ljeta
8.) Kompletne usluge održavanja koje nudimo na tržištu Hrvatske
9.) Menerga Servis Kontakt

Zamjena filtra na ventilacijskim uređajima

Filteri su namijenjeni tome da spriječe unošenje prljavih čestica u prostoriju odnosno da pročiste vanjski zrak prije nego što ga ventilacijski uređaj unese u sobu.

Njihova glavna funkcija je zadržavanje prljavih čestica. Zbog toga, filtri se s vremenom zaprljaju i to je zapravo njihova svrha, jer želimo što čišći zrak u sobama.

Prljavi filtri sprečavaju ventilacijski uređaj da upuhuje pročišćeni svježi zrak, a istovremeno i smanjuju protok zraka u prostorije i povećavaju potrošnju energije.

Drugim riječima, ventilacijski uređaj mora “povući” zrak s više snage i raditi na “višim okretajima” kako bi mogao “izvući” onoliko zraka iz okoline koliko mu je potrebno, jer se volumenski protok zraka smanjuje zbog prljavštine na filtrima.

Ako uređaj želi postići jednaku količinu svježeg zraka u sobi, ventilatori će zbog prljavih filtara morati potrošiti više električne energije. Raditi će na višim okretajima, te pri tome može doći i do dodatnih vibracija uređaja.

Zamjena ležajeva na ventilatorima

Prekasna zamjena filtara i posljedične vibracije uređaja mogu dovesti i do drugih neugodnih posljedica. Jedna od njih je rana potreba za zamjenom ležajeva na ventilatorima.

Nepotrebne vibracije dodatno i neravnomjerno opterećuju ležajeve ventilatora. Ležajevi ventilatora mogu se oštetiti neravnomjernim opterećenjem i treba ih zamijeniti.

Zamjena ležajeva je moguća, ali zahtijeva rastavljanje i ponovno sastavljanje ventilatora, rastavljanje i ponovno sastavljanje elektromotora, zamjenu ležajeva, balansiranje kola ventilatora …

Zaključak: nepotrebno se povećavaju troškovi servisiranja odnosno održavanje uređaja, jer opisani postupak također zahtijeva i puno vremena.

Sažetak: zašto je promjena filtra tako važna?

Osim čišćeg zraka, redovita zamjena filtra smislena je iz nekoliko razloga. Najvažniji su:

 • Čišći zrak u sobi.
 • Ventilacijski uređaj s čistim filterom radi normalno i ne troši nepotrebnu električnu energiju, a time ne uzrokuje nepotrebne troškove,
 • Nema vibracija ventilatora / ne dolazi do nepotrebnog trošenja ležajeva,
 • Izbjegavaju se mogući dodatni troškovi kao što je promjena ležajeva na ventilatorima.

Kontrola i održavanje mehaničkog rashladnog sustava

Kontrola i održavanje mehaničkog rashladnog sustava je važno kako bi se osigurao rashladni kapacitet i kontrolirala količina rashladnog sredstva u sustavu. Ako rashladno sredstvo curi iz bilo kojeg razloga, a posljedično tome nema dovoljne količine rashladnog sredstva u sustavu, uređaj radi krajnje neučinkovito, jer ne pruža učinak hlađenja.

Kao rezultat, kompresor se više ne hladi pravilno. Može doći do pregrijavanja kompresora, što dovodi do pregrijavanja ulja i stvaranje kiselina. Sve to smanjuje vijek trajanja kompresora …

Također se mora provjeriti nepropusnost mehaničkog rashladnog sustava.

Propisi EU nalažu da se rashladna tekućina u rashladnom sustavu mora provjeravati najmanje jednom godišnje. Za sustave s više od 3 kg rashladnog sredstva, EU nalaže da se kontrola mora provoditi dva puta godišnje. Ako se to učini neprofesionalno, možemo riskirati neugodne posljedice.

Smisleno je poštivati direktive i provjeriti nepropusnost rashladnog sustava. To je jedini način da osigurate da rashladna tekućina ne curi.

Potonje je važno jer su rashladne radne tvari izuzetno štetne za okoliš ukoliko dođe do ispuštanja.

Kalibracija osjetnika i senzora

Osjetnici su elektroničke komponente koje je potrebno povremeno kalibrirati odnosno resetirati za ponovno precizno mjerenje.

Stvar je u tome da serviser izmjeri razliku između stvarne temperature i temperature koju pokazuje senzor. Tu razliku serviser korigira s tzv. „offsetom“ – temperaturni otklon.

Kod uređaja koji nisu pravilno kalibrirani postoji rizik od nepravilnog upravljanja s rekuperacijom / regeneracijom topline. Može se dogoditi da stupanj iskorištenja rekuperatora / regeneratora padne i do 20%, što je izuzetno loše, jer se povećavaju troškovi.

Nepravilna kalibracija senzora također može dovesti do preniske ili previsoke temperature dobavnog zraka u prostoriju, što je neugodno i neugodno za osobu koja boravi u sobi. Može doći i do nepotrebnog pregrijavanja prostorija.

Treba imati na umu da trošimo do oko 6% više energije ako nam je potrebna za 1°C viša sobna temperatura (npr. Zimi), jer se mehanički sustav hlađenja mora uključiti ranije nego što bi to stvarno bilo potrebno.

Ugrađujemo kvalitetne profesionalne Andivi osjetnike i senzore koji su u potpunosti proizvedeni u EU i imaju 3 godine jamstva i znatno duži vijek trajanja od klasičnih senzora.

odrzavanje-ventilacijskih-sustava-odrzavanje-rashladnih-sustava-odrzavanje-klima-komora-menerga

Elektromotorni pogoni žaluzija klimatizacijsko-ventilacijskog uređaja

Svaki uređaj za klimatizaciju i ventilaciju također sadrži elektromotorne pogone na žaluzijama uređaja. Ako žaluzije ne postignu konačni položaj u klimatizacijskom uređaju, dolazi do nekontroliranog protoka zraka.

Svako nekontrolirano miješanje ulaznog i izlaznog zraka remeti energetsku ravnotežu u uređaju. To smanjuje učinkovitost sustava rekuperacije, te je stoga razumno tome posvetiti posebnu pažnju i pravilno održavati elektromotorne pogone.

Kvar elektromotornih pogona žaluzija može u zimskom vremenu brzo uzrokovati smrzavanje grijača ili hladnjaka, što rezultira ozbiljnim oštećenjem uređaja.

Npr. voda iz grijača može procuriti u uređaj i poplaviti ga. Na taj način može se oštetiti i dio zgrade. Uz redovito održavanje, manje je brige.

Održavanje ventilacijskih sustava prije ljeta

S obzirom na to da su ljetni mjeseci, mjeseci najvećih vrućina, savjetujemo vam da servis ventilacijskog uređaja napravimo prije ljeta.

Proljeće je prijelazno razdoblje i vrijeme podnošljivijih temperatura. U tom razdoblju isključivanje sustava manje utječe na ugrožavanje stanja temperature i vlage u zgradi. Stoga je svaki prekid gotovo neprimjetan.

Ljeti svaki sat neaktivnosti znači puno opterećenja i pretjeranog zagrijavanja ili čak pregrijavanja zgrade. To je nezgodno za životne i radne uvjete, jer može imati vrlo negativan učinak na ljude koji rade ili žive u tom prostoru.

Kompletne usluge održavanja koje nudimo na tržištu Hrvatske

Na tržištu Republike Hrvatske možemo ponuditi sljedeće usluge za održavanje i servisiranje energetskih sustava

 • Održavanje rashladnih i mehaničkih rashladnih sustava,
 • Održavanje ventilacijskih sustava različitih proizvođača (Menerga, Systemair, AL-KO …),
 • Održavanje klimatizacijskih uređaja Menerga,
 • Održavanje klimatizacijskih sustava i uređaja različitih proizvođača (Menerga, PRO-KLIMA, Systemair …).

Održavanje vodimo u svim glavnim točkama Hrvatske: Zagreb, Split, Rijeka, Istra, Osijek, Zadar, Slavonski Brod, Pula, Sesvete, Kaštel, Karlovac, Sisak, Dubrovnik, Varaždin, Šibenik…

Sveukupno održavamo više od 3000 rashladnih i ventilacijskih sustava u Adriatic regiji, na više od 2000 objekata za više od 1000 klijenata.

Menerga Servis Kontakt

Tvrtka Menerga d.o.o. je na tržištu od 1990 i prisutna je u svim državama u Adriatic regiji – u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, BiH i Crnoj Gori.

Odjel za usluge servisa i održavanja može se kontaktirat putem telefona ili maila na:

+386 2 450 31 35 ili servis@menerga.hr.

Kontakt voditelja servisa: Damijan Satler.

VAŠ SLJEDEĆI KORAK

Prijavite se na …

Kontaktirajte nas…

Pratite nas na…

Recommended Posts
Stupite u kontakt s nama još danas!

Kontakt

Start typing and press Enter to search