RASHLADNIK VODE – KAKO GA ODABRATI ZA VEĆE ZGRADE?

 In Chiller, Hlađenje, Održivost, Rashladni agregat, Rashladnik vode

Rashladnik vode (chiller) je najčešće najveći potrošač energije između uređaja u opsegu HVAC-a (heating, ventilation, air conditioning) odnosno, za grijanje – ventilaciju – hlađenje. Kako bi se osigurala udobnost i prikladno radno okruženje, u većini zgrada koriste se rashladnici vode odnosno chilleri. Tijekom sve vrućih ljetnih razdoblja, rashladnici vode često troše više od 50% električne energije koja je potrebna zgradi. Stoga je prikladan odabir, kada je riječ o standardnoj ili geotermalnoj rashladnoj jedinici, izuzetno važan.

U ovom članku posvetiti ćemo se odgovorima na sljedeća pitanja:

1.) Kako radi rashladnik vode (chiller)?
2.) Zrakom i vodom hlađeni rashladnici vode – kakva je razlika?
3.) Na što morate obratiti pažnju pri odabiru rashladnika vode?

KAKO RADI RASHLADNIK VODE (CHILLER)?

Ako želite rashladiti prostor, potrebna vam je rashladna energija, odnosno medij koji ju prenosi kao što je npr. rashladna voda. Rashladna voda cirkulira kroz rashladna tijela i tako hladi prostoriju. U rashladnim tijelima rashladna voda se zagrijava oduzimanjem topline iz prostora, čime se prostor posljedično ohlađuje. Rashladnik vode (chiller) ponovno ohlađuje rashladnu vodu i ponovno ju šalje rashladnim tijelima u prostore koje želimo hladiti.

U rashladniku vode odvija se unutarnji cirkulacijski tok. U tom uređaju voda ili drugo rashladno sredstvo cirkulira kroz dijelove uređaja kao što su isparivač, kompresor i kondenzator. U svakoj od ovih komponenata događa se termodinamički proces kojima dolazi do promjene tlaka, temperature, volumena i agregatnog stanja rashladnog sredstva.

Tijekom tih procesa, proizvedena rashladna energija se „izvlači“ iz rashladnika vode, a rashladna voda se ponovno priprema za hlađenje prostorija.

Rashladniku vode za rad je potrebna električna energija. Vaš bi cilj trebao biti pronaći uređaj u koji je potrebno uložiti što manje električne energije za što više rashladne energije. To se odražava u visokom koeficijentu učinkovitosti (EER), koji ukazuje odnos dobivene i uložene energije.

Zbog visokih temperatura ljeti, ti omjeri su vrlo nepovoljni za zračno hlađene rashladnike vode. Stoga je u najtoplijim ljetnim danima energija za hlađenje najskuplja.

Suprotno tome, koeficijent učinkovitosti može se povećati korištenjem obnovljivih izvora energije, kao što je plitka geotermalna energija. Geotermalni rashladnik vode (chiller) mogu koristiti niže temperature podzemne vode za pasivno hlađenje zgrada ili za pomoć u aktivnom hlađenju. Time se smanjuje potrošnja električne energije.

rashladnik-vode-chiller-menerga

ZRAKOM I VODOM HLAĐENI RASHLADNICI VODE – KAKVA JE RAZLIKA?

Rashladnici vode (chilleri) mogu koristiti zrakom ili vodom hlađene kondenzatore.

Zrakom hlađeni kondenzatori podsjećaju na hlađenje motora automobila gdje se zrak potiskuje kroz mrežu rashladnih vodova. Budući da se za hlađenje oslanjaju na zrak, temperatura okoline mora biti 35°C ili niža, inače takve rashladne jedinice nisu učinkovite (osim ako nisu izrađene posebno za više temperature zraka).

Takvi uređaji prikladni su za manje i srednje zgrade i općenito su puno manje energetski učinkoviti. Njihova je ugradnja jeftinija, ali imaju kraći vijek trajanja, jer se ugrađuju u vanjskom prostoru i rade u lošim temperaturnim uvjetima.

Vodom hlađeni kondenzatori prenose toplinu iz pare rashladnog sredstva na vodu u kondenzatoru. Zatim se vruća voda iz kondenzatora transportira do plitkog izvora geotermalne energije.

Geotermalni rashladnici vode s takvim kondenzatorima kao što je Menerga Rewatemp, često su jedina opcija za veće zgrade, jer su snažniji i postojaniji. Njihova ugradnja je skuplja, često zauzimaju više prostora i potreban im je pristup vodi. Istodobno, imaju duži vijek trajanja, jer su ugrađeni unutar zgrade i rade u povoljnim temperaturnim uvjetima.

rashladnik-vode-chiller-rewatemp-menerga

NA ŠTO MORATE OBRATITI PAŽNJU PRI ODABIRU RASHLADNIKA VODE – CHILLERA?

rashladnik vode i njegova svrha?

Za što ćete koristiti rashladnik vode? Ako je namijenjen hlađenju zgrada u vrućim danima, upotrebljavat će se uglavnom ljeti kada se zrak znatno zagrije, pa u tih nekoliko mjeseci mora biti što učinkovitiji. Ako je namijenjen hlađenju prostora s poslužiteljima i informatičkom opremom, raditi će tijekom cijele godine. To zahtijeva drugačiji pristup jer želite stalnu učinkovitost, pouzdanost i konstantnost.

 

rashladno opterećenje prostora

Rashladnici vode moraju biti dovoljno veliki i dovoljnog kapaciteta da ohlade predviđeni prostor. Potrebno je odrediti količinu toplinske energije koju je potrebno odvesti iz prostora. Predlažemo da proračun rashladnog opterećenja prepustite stručnjacima.

Rashladnici vode imaju izraženu snagu u kBTU/h ili u kW (kilowatima), te kada je poznato rashladno opterećenje, možete prosuditi je li određen rashladnik vode dovoljno snažan za vašu zgradu.

 

odredite vrstu rashladnog medija, temperaturu, protok i tlak

Jednom kada je poznato rashladno opterećenje, sljedeći korak je odabir rashladnog medija, ciljne temperature medija, protoka i tlaka koje rashladnik vode mora osiguravati tijekom procesa hlađenja. Ako su protok ili tlak preniski, odvođenje topline biti će nedovoljno. Ako su protok ili tlak previsoki, može doći do oštećenja opreme.

 

ugradnja rashladnika vode

Gdje ugraditi rashladnik vode? U industrijskom području, u gradu, na selu ili u blizini mora? Unutar ili izvan zgrade? Okoliš može biti više ili manje agresivan utječući na izložene dijelove uređaja. Okoliš također može odrediti veličinu jedinice i bilo koji pribor kao što su npr. zračni filtri.

Važna je i buka koju prouzrokuje rashladnik vode. Koji nivo je još uvijek prihvatljiv u vašem okruženju?

Isto tako, važna je i lokacija rashladnik vode u odnosu na rashladna tijela. Što su navedeni bliže, učinkovitije je hlađenje, jer temperatura rashladnog medija neće rasti na putu do ciljnog uređaja. Optimalna temperatura rashladnog medija mora se osigurati i odgovarajućom debljinom izolacije cijevi.

 

Veličina chillera

Veličina chillera u principu ovisi o potrebama za hlađenjem i okolini zgrade, posebno ako su potrebni i dodatni rashladni tornjevi.

No, vrhunska kompresorska tehnologija i međusobno optimalno usklađene komponente uređaja, omogućuju napuštanje nekih većih komponenata, jer na tržištu već postoje vrlo moćne kompaktne jedinice, što može biti pravi izbor.

 

Zrakom ili vodom hlađeni rashladnci vode

Odabir između dva navedena sustava, najbolje je prepustiti za kraj postupka donošenja odluka, kada su pred vama svi ostali podaci. U svakom slučaju, najbolje je odabrati vodom hlađene rashladnike vode, jer su oni najučinkovitiji.

Tako smo nakon geotermalnih dizalica topline, pregledali i rashladne uređaje. Sada znate na što morate obratiti pažnju, kako biste se zimi učinkovito grijali, a ljeti učinkovito hladili.

Koji je sljedeći korak? Priprema energenta! O tome ćemo se pozabaviti u sljedećem članku ove serije.

Prethodni članci iz ove serije, dostupni su ovdje:

ZANIMAJU VAS RASHLADNICI VODE?

Pozivamo vas da se obratite našem prodajnom i tehničkom savjetniku. Mi ćemo vam pomoći izabrati odgovarajući uređaj za vašu zgradu.

  Ime i prezime:*

  E-mail:*

  Telefon:*

  Poduzeće:*

  Vaša poruka:*

  Recommended Posts
  Stupite u kontakt s nama još danas!

  Kontakt

  Start typing and press Enter to search