Profesionalne kuhinjske nape Südluft za ventilaciju kuhinje

 In Kuhinja, kuhinjska napa, Südluft, Ventilacija, ventilacijske komore

Profesionalne kuhinjske nape su u sustavu ventilacije kuhinje najčešći element za hvatanje i odsis onečišćenog zraka. Postavljena je iznad kuhinjske tehnologije, gdje je prijenos topline, vodene pare, čestica masti i drugih aerosola u zraku najveći. Oblikovana je tako da omogućava maksimalno hvatanje i odsis onečišćenog zraka. Zarobljeni zrak se preko kanalskog razvoda vodi u okolinu izravno ili putem klimatizacijskog uređaja.

Uz hvatanje onečišćenog zraka, kuhinjska napa također filtrira zrak i sprječava ili smanjuje nakupljanje čestica masti u kanalu, ventilatoru i klimatizacijskom uređaju. Isto tako, ima sigurnosnu funkciju gašenja požara. Kod dimenzioniranja kuhinjske nape potrebno je slijediti standard SIST EN 16282-1:2017. Postoje različite izvedbe kuhinjskih napi, što ćemo prikazati u nastavku.

U tvrtki Menerga surađujemo s renomiranim njemačkim proizvođačem Südluft, koji proizvodi profesionalne kuhinjske nape, i kuhinjske ventilacijske stropove.

 

Elementi kuhinjske nape Südluft

Profesionalna kuhinjska napa Südluft, uglavnom se sastoji od okvira za hvatanje onečišćenog zraka, filtra za uklanjanje masnoća i drugih čestica iz zraka, rasvjete i kanalskog priključka za odvod zraka. Kako je okvir nape izložen velikim toplinskim opterećenjima, velikoj vlažnosti zraka i raznim agresivnim kiselinama u zraku, mora biti izrađen od materijala otpornog na visoku temperaturu i koroziju. Najčešće se upotrebljava nehrđajući čelik 1.4301, koji sprječava i razvoj mikroorganizma.

 

Filtri kuhinjske nape

Za filtraciju zraka u profesionalnim kuhinjskim napama, tzv. labirint filtri su najčešći. To su filtri od nehrđajućeg čelika koji svojim oblikom uzrokuju vrtloženje odsisnog zraka. Brzina zraka se pri tom vrtloženju povećava, a masnoće i druge čestice u zraku zaglave u labirintu. Masnoće se skupljaju u glatkim žljebovima filtra. Labirintni filtri imaju visok stupanj zaštite od požara, pouzdani su  i otporni na visoke temperature.

Kako se filtriraju samo veće čestice, preporuča se da se iza filtra kuhinjske nape postavi i UV-C dezinfekcijska lampa. UV-C svjetlost razgrađuje preostalu masnoću, ostale čestice zraka i mikroorganizme, pri čemu se stvara požarno sigurna prašina.

 

Okvir kuhinjske nape

Okvir nape se može spustiti u istom nivou ili se može podići s jedne strane. Ovaj drugi dizajn, posebno je prikladan tamo gdje je visina kuhinjskog prostora mala. Nape se mogu postaviti na strop ili na zid. Iznad velikog termičkog bloka, koriste se dvoredne nape za uklanjanje onečišćenog zraka.

profesionalna-stropna-napa-kuhinjski-strop-sudluft-Tip-E            kuhinjska-napa-stenska-sudluft-Tip-E-K           kuhinjska-napa-stenska-sudluft-Tip-F

Kako bi se smanjilo istjecanje odsisnog zraka izvan dosega nape, dio svježeg zraka može se upuhivati izravno u napu. Izravno upuhivanje, usmjerava protok zraka izravno prema filtru nape. Temperatura upuhivanog zraka mora biti dovoljno visoka kako ne bi došlo do kondenzacije vlage iz odsisnog zraka. Količina zraka za izravno puhanje ne smije prelaziti 20% ukupne količine svježeg zraka.

profesionalna-kuhinjska-napa-inkjet-Sudluft-Menerga

 

Dimenzioniranje profesionalne kuhinjske nape po mjeri

 • Okvir kuhinjske nape mora biti dimenzioniran i namješten tako, da je curenje toplinskog toka onečišćenog zraka minimalno. Sažetak savjeta za dimenzioniranje nape naveden je u sljedećim stručno – tehničkim uputama:
  • Donji rub kuhinjske nape ne smije biti na visini većoj od 2,5 m od kote poda, ali ne manje od 2 m.
  • Kut između okomite osi i osi između donjeg vanjskog ruba nape i gornjeg vanjskog ruba termičkog bloka mora biti najmanje 15°.
  • Otklon ruba nape od ruba uređaja ne smije biti manji od 0,3 m.
  • Iznad kuhinjskih uređaja s prednjim otvorom, otklon se mora protezati najmanje 0,6 m od ruba uređaja.
  • Visina okvira kuhinjske nape mora biti najmanje 0,4 m, kako bi se osigurao odgovarajući volumen u kojem se toplinski tok smiruje.

profesionalna-kuhinjska-napa-Sudluft-Menerga

Profesionalna kuhinjska napa Südluft (tvrtka s kojom surađujemo za dobavu kuhinjskih napi i ventilirajućih stropova)

 

Količina zraka kroz napu u kuhinji

Na toplinski tok zraka utječu ometajući čimbenici, koji mijenjaju smjer strujanja zraka. Tako dio toplinskog toka može pobjeći iz kuhinjske nape.

Stoga, količina odsisnog zraka kroz napu mora biti uvećana za određeni faktor. Taj faktor ovisi o načinu ventilacije kuhinje. Pri ventilaciji s miješanjem prostornog zraka, potrebna je količina dodatnog odsisnog zraka do 25%. Kod laminarne, stropne distribucije vanjskog, svježeg zraka pa do 10%. Kod kuhinjskih napi, koje su postavljene na zid, ometajući učinci na toplinski tok zraka su manji. Stoga se potrebna količina odsisnog zraka na tim mjestima smanjuje za nešto manje od 40%.

Profesionalne kuhinjske nape često su neizostavan element u rješenjima za ventilaciju kuhinja. U tvrtki Menerga, na osnovu vaših zahtjeva i želja, možemo pomoći u odabiru moderne, profesionalne kuhinjske nape za učinkovit odvod zraka, ili novijeg alternativnog rješenja: ventiliranog stropa. Također, možemo se pobrinuti za pravilnu projektiranu ventilaciju kuhinje, te odabir i dimenzioniranje prikladnog ventilacijskog uređaja.

ZANIMA VAS PRIMJER VENTILACIJE PROFESIONALNE KUHINJE?

Pozivamo vas da se obratite našom prodajnom i tehničkom savjetniku.

Recent Posts
Stupite u kontakt s nama još danas!

Kontakt

Start typing and press Enter to search