Prezentacija: Menerga katalog 2020

 In Certifikat, Dizalica topline, Događaj, Energetska učinkovitost, Energetski zakon, Grijanje, Hlađenje, Klimatizacija, Klimatizacija bazena, Klimatske naprave, Komfortna klimatizacija, Kuhinja, Obnovljivi izvori, Održivost, Odvlaživanje, Pasivna gradnja, Rashladni agregat, Rekuperator, Strojne instalacije, Strojnica, Ventilacija, ventilacijske komore

Prezentacija: Menerga Katalog 2020

Iza nas je uspješan događaj predstavljanja novosti i pojedinosti obuhvaćenih izdanjem Menerga kataloga 2020.

Ovaj smo put na događanju: Menerga Katalog 2020 predstavili problematiku upotrebe fosilnog energenta, gubitka energije u zgradama, operativnih troškova zgrada i osiguravanja dobrih životnih uvjeta, zajedno s mogućim rješenjima.

Uvodni govor održao je direktor poduzeća Menerga Danijel Muršič koji je prvi naglasio goruću problematiku današnjeg vremena – kako bez fosilnih energenata osigurati dobre životne uvjete? Ukratko je predstavio moguća rješenja s pomoću ventilacijskih i klimatizacijskih uređaja Adconair 76 i Resolair 68, čiji je bitan cilj snižavanje priključne snage grijanja i hlađenja. Nastavio je sa sadržajnim predstavljanjem hibridnog uređaja – RewaTemp, koji je u mogućnosti istovremeno proizvoditi toplinsku i rashladnu energiju, a za svoj rad upotrebljava obnovljive izvore energije s pomoću geotermalne energije te u okoliš ispušta gotovo nulti ugljični otisak.

 

Uvodni govor na otvaranju – Danijel Muršič, direktor poduzeća Menerga

 

U nastavku prvog dijela predavanja pod naslovom Novosti i pojedinosti u 2020. godini Bojan Gavez s tehničkog je stajališta definirao energetski najučinkovitije klimatizacijsko-ventilacijske uređaje – Adconair 76 i Resolair 68 te je pritom napomenuo da većina ventilacijskih uređaja Menerga posjeduje Euroventov certifikat. Euroventov certifikat potvrđuje da ventilacijski uređaji Menerga ispunjavaju zahtjeve za postizanjem visoke energetske učinkovitosti u skladu s propisima. Osim toga, obitelji uređaja Adconair i Resolair službeno su certificirane komponente Passivhausa i stoga su idealne za upotrebu u pasivnim zgradama i svim ostalim niskoenergetskim zgradama.

Bojan Gavez nastavio je prezentaciju predstavljanjem hibridne toplinske pumpe Rewatemp koja pruža održivo energetsko rješenje i uključuje pripremu energije za grijanje i hlađenje s pomoću obnovljivog izvora – podzemnih voda. Predavanje je završio informacijom da je u pripremi novi član u Menerginoj obitelji uređaja – HydroTemp. Pojedinosti o tome slijede u 2020. godini.

 

Novosti i pojedinosti u 2020. godini

 

Drago Wolf u predavanju pod nazivom Učinkovitost bazenskog klima-uređaja naglasio je važnu ulogu uređaja ThermoCond 38 i 39, koji uspješno održavaju temperaturu i vlagu u prostorima s bazenima. Za svoj rad troše malu količinu energije i zato se njihov rad smatra radom s niskim troškovima. Predavanje je završio tvrdnjom da se u slučaju niske cijene energenta preporučuje tip 38, a uz višu cijenu energenta preporučuje se tip 39 koji osim rekuperatora ima ugrađenu i toplinsku pumpu.

Primjeri dobre prakse – referencije

Energetski učinkoviti bazenski klima-uređaji

 

LCC analiza predstavlja program za analizu troškova životnog ciklusa uređaja. Njezinu neizbježnu ulogu u svakom projektu predstavio je Bojan Gavez. Ukratko sažeta LCC analiza investitoru predstavlja odnos između ulaganja u uređaj i operativnog troška uređaja. Naime, malo većim ulaganjem investitor može osigurati niže operativne troškove. Više podataka možete saznati u videozapisu u nastavku.

LCC analiza

 

U završnom dijelu predavanja direktor poduzeća Menerga Danijel Muršič naglasio je energetski koncept kao „uređaj“ koji može osigurati najveću uštedu energije i novca. Zašto je to tako? Odgovor je jednostavan. Dobar energetski koncept zajedno s kvalitetnim projektnim zadatkom i izvedbom projekta vodi do održive zelene zgrade – zgrade s niskim operativnim troškovima. Dodao je i da se održiva zgrada lako može postići s pomoću jedne od komponenti Menerga: toplinske pumpe RewaTemp koja kombinira toplinsku pumpu i rashladni agregat u jednom hibridnom uređaju (omogućava istovremeno grijanje i hlađenje zbog ugrađenih zasebnih isparivača). Menerga RewaTemp upotrebljava najučinkovitiji obnovljivi izvor energije – plitku geotermalnu energiju.

 

RewaTemp – kombinirana toplinska pumpa i rashladni agregat

 

Uređaji Menerga predstavljaju rezultat inteligentnog inženjerskog rada, više desetljeća praktičnog iskustva te kvalitetne i pažljive izrade. Naša je prednost u tome što integriramo više komponenti klimatizacije (ventilacija, grijanje, hlađenje) u jedan osnovni koncept te kupcima nudimo kompletnu jedinicu zajedno s inteligentnim upravljanjem i regulacijom. Nadogradnja toga jest što svojim klijentima nudimo i usluge pripreme energetskog koncepta u ranoj fazi planiranja zgrade.

Ugodno druženje završili smo u društvu predstavnika tvrtki Vina Perko i Čili čar, koji su nam pripremili degustaciju vina, čili ulja i čili umaka.

Pozivamo vas da u galeriji pogledate fotografije s događanja.

 

Sljedeći susreti odvijat će se u sklopu programa Inženjerske komore Slovenije (IKS):

  • Prozračivanje velikih kuhinja – Bojan Gavez, 25. 3. 2020
  • Korištenje plitke geotermalne energije za potrebe grijanja i hlađenja većih zgrada, 16. 4. 2020
  • LCC analiza ventilacijskih sustava – Drago Wolf, 9. 9. 2020
  • Analiza učinkovitosti sustava povrata topline u ventilacijskim klimatizacijskim sustavima – Branko Zelenko, 14. 10. 2020.

 

INTERESIRA VAS ENERGIJA OBNOVLJIVOG IZVORA?

Pozivamo vas da se obratite našom prodajnom i tehničkom savjetniku.

Recommended Posts
Stupite u kontakt s nama još danas!

Kontakt

Start typing and press Enter to search