Prezentacija: Menerga katalog 2020

Prezentacija: Menerga Katalog 2020

Iza nas je uspješan događaj predstavljanja novosti i pojedinosti obuhvaćenih izdanjem Menerga kataloga 2020.

Ovaj smo put na događanju: Menerga Katalog 2020 predstavili problematiku upotrebe fosilnog energenta, gubitka energije u zgradama, operativnih troškova zgrada i osiguravanja dobrih životnih uvjeta, zajedno s mogućim rješenjima.

Uvodni govor održao je direktor poduzeća Menerga Danijel Muršič koji je prvi naglasio goruću problematiku današnjeg vremena – kako bez fosilnih energenata osigurati dobre životne uvjete? Ukratko je predstavio moguća rješenja s pomoću ventilacijskih i klimatizacijskih uređaja Adconair 76 i Resolair 68, čiji je bitan cilj snižavanje priključne snage grijanja i hlađenja. Nastavio je sa sadržajnim predstavljanjem hibridnog uređaja – RewaTemp, koji je u mogućnosti istovremeno proizvoditi toplinsku i rashladnu energiju, a za svoj rad upotrebljava obnovljive izvore energije s pomoću geotermalne energije te u okoliš ispušta gotovo nulti ugljični otisak.

 

Uvodni govor na otvaranju – Danijel Muršič, direktor poduzeća Menerga

 

U nastavku prvog dijela predavanja pod naslovom Novosti i pojedinosti u 2020. godini Bojan Gavez s tehničkog je stajališta definirao energetski najučinkovitije klimatizacijsko-ventilacijske uređaje – Adconair 76 i Resolair 68 te je pritom napomenuo da većina ventilacijskih uređaja Menerga posjeduje Euroventov certifikat. Euroventov certifikat potvrđuje da ventilacijski uređaji Menerga ispunjavaju zahtjeve za postizanjem visoke energetske učinkovitosti u skladu s propisima. Osim toga, obitelji uređaja Adconair i Resolair službeno su certificirane komponente Passivhausa i stoga su idealne za upotrebu u pasivnim zgradama i svim ostalim niskoenergetskim zgradama.

Bojan Gavez nastavio je prezentaciju predstavljanjem hibridne toplinske pumpe Rewatemp koja pruža održivo energetsko rješenje i uključuje pripremu energije za grijanje i hlađenje s pomoću obnovljivog izvora – podzemnih voda. Predavanje je završio informacijom da je u pripremi novi član u Menerginoj obitelji uređaja – HydroTemp. Pojedinosti o tome slijede u 2020. godini.

 

Novosti i pojedinosti u 2020. godini

 

Drago Wolf u predavanju pod nazivom Učinkovitost bazenskog klima-uređaja naglasio je važnu ulogu uređaja ThermoCond 38 i 39, koji uspješno održavaju temperaturu i vlagu u prostorima s bazenima. Za svoj rad troše malu količinu energije i zato se njihov rad smatra radom s niskim troškovima. Predavanje je završio tvrdnjom da se u slučaju niske cijene energenta preporučuje tip 38, a uz višu cijenu energenta preporučuje se tip 39 koji osim rekuperatora ima ugrađenu i toplinsku pumpu.

Primjeri dobre prakse – referencije

Energetski učinkoviti bazenski klima-uređaji

 

LCC analiza predstavlja program za analizu troškova životnog ciklusa uređaja. Njezinu neizbježnu ulogu u svakom projektu predstavio je Bojan Gavez. Ukratko sažeta LCC analiza investitoru predstavlja odnos između ulaganja u uređaj i operativnog troška uređaja. Naime, malo većim ulaganjem investitor može osigurati niže operativne troškove. Više podataka možete saznati u videozapisu u nastavku.

LCC analiza

 

U završnom dijelu predavanja direktor poduzeća Menerga Danijel Muršič naglasio je energetski koncept kao „uređaj“ koji može osigurati najveću uštedu energije i novca. Zašto je to tako? Odgovor je jednostavan. Dobar energetski koncept zajedno s kvalitetnim projektnim zadatkom i izvedbom projekta vodi do održive zelene zgrade – zgrade s niskim operativnim troškovima. Dodao je i da se održiva zgrada lako može postići s pomoću jedne od komponenti Menerga: toplinske pumpe RewaTemp koja kombinira toplinsku pumpu i rashladni agregat u jednom hibridnom uređaju (omogućava istovremeno grijanje i hlađenje zbog ugrađenih zasebnih isparivača). Menerga RewaTemp upotrebljava najučinkovitiji obnovljivi izvor energije – plitku geotermalnu energiju.

 

RewaTemp – kombinirana toplinska pumpa i rashladni agregat

 

Uređaji Menerga predstavljaju rezultat inteligentnog inženjerskog rada, više desetljeća praktičnog iskustva te kvalitetne i pažljive izrade. Naša je prednost u tome što integriramo više komponenti klimatizacije (ventilacija, grijanje, hlađenje) u jedan osnovni koncept te kupcima nudimo kompletnu jedinicu zajedno s inteligentnim upravljanjem i regulacijom. Nadogradnja toga jest što svojim klijentima nudimo i usluge pripreme energetskog koncepta u ranoj fazi planiranja zgrade.

Ugodno druženje završili smo u društvu predstavnika tvrtki Vina Perko i Čili čar, koji su nam pripremili degustaciju vina, čili ulja i čili umaka.

Pozivamo vas da u galeriji pogledate fotografije s događanja.

 

Sljedeći susreti odvijat će se u sklopu programa Inženjerske komore Slovenije (IKS):

  • Prozračivanje velikih kuhinja – Bojan Gavez, 25. 3. 2020
  • Korištenje plitke geotermalne energije za potrebe grijanja i hlađenja većih zgrada, 16. 4. 2020
  • LCC analiza ventilacijskih sustava – Drago Wolf, 9. 9. 2020
  • Analiza učinkovitosti sustava povrata topline u ventilacijskim klimatizacijskim sustavima – Branko Zelenko, 14. 10. 2020.

 

Zadnji članki