Priprema bazenske vode elektrolizom klora

 In Klimatizacija bazena, Vodna tehnika

Za pripremu vode u privatnim bazenima, danas se često koristi dezinfekcija bazenske vode pomoću elektrolize klora. Ovim postupkom elektrolize bazenske vode se ublažuje miris klora u bazenu, što za investitore privatnih bazena predstavlja privlačno rješenje, ali za sobom povlači niz dodatnih mjera opreza na klima komori, koje vam u produžetku navodimo.

Za detaljan opis navedenog problema, informacije smo dobili od strane člana DIN komisije za Pravilnik DIN 19643, koji se bavi ispitivanjem kemijskih postupaka za pripremu bazenske vode.

 

Priprava-bazenske-vode-bazen

 

Elektroliza bazenske vode – dezinfekcija pomoću elektrolize klorom

Sistem za pripremu odnosno dezinfekciju bazenske vode u privatnim bazenima sa anodnom oksidacijom odnosno sistemom elektrolize je postupak koji se primjenjuje oko 25 godina.

Osnovni preduvjet da sistem funkcionira je određena koncentracija klorovih iona u vodi. U stručnoj literaturi za anodnu oksidaciju potrebna je koncentracija klora veća ili jednaka 5 mg/l, kako bi se u pitkoj, ili procesnoj vodi stvorile dovoljne količine klorne kiseline za izvođenje dezinfekcije.

U samom postupku upotrebljava se rastvor NaCl sa minimalnom koncentracijom od 0,4% do 0,7%. Takav stepen saliniteta dovoljan je za sadržaj klorida od 2400 do 4200 mg/l. Pri toj koncentraciji u sistemu dezinfekcije pomoću elektrolitne ćelije, koja je pozicionirana u bazenskoj vodi, nastaje elementarni klor koji sa vodom stvara klorovodikovu kiselinu HClO. Navedena kiselina oksidira organske supstance iz vode, a također i mikroorganizme. Nakon oksidacije se stvara konačan proizvod, koji je ponovo klorid.

 

Bazenska voda_Kloramin

Kloramin: Dušik (plava), klor (žuta) i hidrogen (bijela)

Kiselina aktivno reagira sa jedinicama dušika, koji se nalaze u vodi, pri čemu nastaje vezani klor (kloramin).

Reakcije se odvijaju nezavisno od toga da li je dozirani klor u plinskom stanju ili je nastao iz uobičajenih dezinfekcionih sredstava, kao u opisanom primjeru pomoću elektrolize. U svakom slučaju se stvara jednaka količina trihalogenmetana, klorida i AOX. Miris vezanog klora u bazenu i bazenskoj vodi, predstavlja opasnost za oči i postoji i u ovakvom postupku.

 

Priprava bazenske vode_klor

Priprava bazenske vode_klor

 

Običajan postupak vs. postupak elektrolize klora …

U običajenim postupcima dezinfekcije se:

  • plinski klor DIN EN 937 napunjen u posude pod pritiskom, ili
  • rastvor natrijumovog hipoklorida po DIN EN 901, ili
  • rastvor kalcijumovog hipoklorida po DIN EN 900, ili

dodaje bazenskoj vodi i održava koncentracija klorida u granicama od 50 ÷ 500 mg/l.

Pri opisanom postupku elektrolize klora minimalno potrebna koncentracija klorida za dezinfekciju je 2400 m g/l. Pri toj vrijednosti nehrđajući čelik i sastavni dijelovi od čelika ne podleže koroziji. Toj opasnosti su izložene posuda za filtriranje, cirkulacijske pumpe, ugrađeni metalni elementi i drugi materijali u bazenu. Kod više koncentracije podležu koroziji i ostali dijelovi instalacije.

U tom slučaju, cjelokupni centralni sistem provjetravanja mora biti izrađen od korozivno postojanih materijala:

  • svi kanali za provjetravanje moraju biti izrađeni od materijala AlMg3,
  • klima komora mora biti u izvođenju sa antikorozivnom zaštitom,
  • povećana koncentracija soli mora biti poštovana pri izradi građevinske konstrukcije,
  • svi sporedni produkti dezinfekcije moraju biti uzeti u obzir u sistemu provjetravanja, odnosno stanju unutrašnjeg zraka.

Pri elektrolizi i formiranju kiseline nastaje vodik. Vodik pored toga što napada uređaje za mjerenje i regulaciju klora, koji utiču na podešavanje higijenskih parametara, također je i eksplozivan.

 

Opasnost pripreme bazenske vode elektrolizo klora

Kako praksa pripreme bazenske vode elektrolizom klora, predstavlja veliku opasnost, na zapadu je taj postupak isključen kao uobičajena metoda, i u skladu s tim Menerga nije razvijala posebnu vrstu uređaja koji odgovara ovim zahtjevima.

 

Priprava-bazenske-vode

Priprava-bazenske-vode

 

U svakom slučaju, predlažemo vam da se odlučite za neki od drugih načina dezinfekcije bazenske vode, prethodno spomenutih.

U slučaju da je unatoč spomenutom, vaš izbor postupak za dezinfekciju bazenske vode elektrolizom klora, će to tražiti pojačano i skuplje izvođenje klima komore u sljedećim segmentima:

  • ventilatorska jedinica, odnosno ventilatorsko radno kolo mora biti izvedeno sa epoksi zaštitom,
  • isparivač sa potapanjem izveden sa antikorozivnom zaštitom,
  • zaštita svih elemenata i cjevovoda freonskog sistema toplotne pumpe premazom i dodatnom vanjskom zaštitom sa nepropusnim trakama,
  • elektronske komutatorske jedinice uređaja moraju biti ugrađene van uređaja u dodatnom elektro ormaru namještenom na klima komori,
  • okviru uređaja potrebna je dodatno antikorozivna zaštita

 

Uređaji za klimatizaciju privatnih bazena

U tvrtki Menerga nudimo klimatizacijo bazena s uređajima grupe ThermoCond, koji su multifunkcionalni kompaktni sustavi za klimatizaciju privatnih bazenskih prostora. Sve klima komore se tokom izrade i za vrijeme pogona optimalno prilagođavaju vašim zahtjevima. S preciznom regulacijom i upravljanjem uvijek jamči učinkovite režime rada s najvišim stupnjem ugodnosti. ThermoCond klima komore odvlažuju, zagrijavaju i ventiliraju bazenske prostore te uz ugodnu klimu čine idealnu zaštitu građevne konstrukcije.

 

 

INTERESIRA VAS KLIMATIZACIJA BAZENA I BAZENSKIH PROSTORA?

Pozivamo vas da se obratite našom prodajnom i tehničkom savjetniku.

Recent Posts
Stupite u kontakt s nama još danas!

Kontakt

Start typing and press Enter to search