Pasivno certificiranje uređaja za prozračivanje odnosno klima uređaja za nestambene zgrade

 In Certifikat, Energetska učinkovitost, Grijanje, Komfortna klimatizacija, Održivost, Regenerator, Rekuperator, Ventilacija, ventilacijske komore

Pasivno certificiranje

Nešto iz povijesti pasivne kuće

Koncept pasivnih kuća je razvio dr. Wolfgang Feist koji je 1991. godine u okviru pilotskog projekta Cepheus (Cost Efficient Passiv Houses As European Standard) u Darmstadtu sagradio prvu pasivnu kuću. Taj prototip se u praksi pokazao tako dobrim da je nastao standard pasivnih kuća koji se na tržištu pojavljuju već od 1998. godine. Od tada se broj zgrada, građenih po tom građevinskom standardu s uzornim smanjivanjem emisija ugljičnog dioksida, svake godine poveća za više od 100%.

Pasivna kuća nije nova tehnologija gradnje, nego se radi o dosljedno izvedenoj niskoenergetskoj zgradi.

Sve zahtjeve pasivnog standarda moguće je ispuniti ugradnjom inovativnih tehničkih rješenja za grijanje i prozračivanje, naravno uz osiguravanje odgovarajuće građevinske fizike.

 

Agenda EU 2020

Europski voditelji država odnosno vlada dogovorili su se za tri glavna cilja koje je treba postići do 2020. godine (često nazvane također i „20 20 20 do 2020″):

  • smanjenje emisije CO2 za 20% u usporedbi s 1990. godinom,
  • povećanje udjela obnovljivih izvorau ukupnoj kombinaciji izbora energije u EU na  20%,
  • povećanje energetske učinkovitostiza 20%.

Ovi ciljevi su i u središtu strategije Europa 2020 za pametan, održiv i uključiv rast koji kao rješenje naravno promovira i gradnju pasivnih zgrada.

Pristup gradnji iznimno energetski štedljivih kuća, koji je bio isprva razvijen za stambene zgrade, posljednjih se godina razvio također i za objekte drugih sadržaja i većih dimenzija. Osim velikih višestambenih zgrada danas na području EU postoje i pasivne poslovne zgrade, škole i vrtići, crkve, sportske hale, proizvodne hale, društvene i rekreacijske zgrade i sl. Ograničenja u vezi primjene nema, a potencijal sa stajališta štednje je ogroman te se podudara s Agendom 2020.

 

Certificiranje

Sama certifikacija gradnje ostvaruje se pod nadzorom neovisnog istraživačkog instituta »Passive House Institute (PHI)« koji je odigrao odlučujuću ulogu u razvoju pasivnog koncepta zgrada. Institut jedini u građevinskom sektoru pokriva standardizaciju odnosno certifikaciju gradnje za pasivne objekte. Na donjim poveznicama se nalaze kriteriji za nove i rekonstruirane objekte.

Kriteriji

za nove zgrade

5 segmenata, ključnih pri izvedbi pasivnih objekata:

  • Toplinska izolacija (1)
  • Stolarija (2)
  • Energetski učinkovito prozračivanje (3)
  • Zrakopropusnost zgrade (4)
  • Uklanjanje toplinskih mostova (5)

5-segmentov---toplotna-izolacija-stavbno-pohištvo-energetsko-učinkovito-prezračevanje-tesnost-stavbe-izničenje-toplotnih-mostov-

 

Segment prozračivanja

Poduzeće Menerga već je u ožujku 2013. počelo s pripremama za stjecanje certifikata »Pasivnoj kući prikladna komponenta« za svoje dvije serije uređaja za prozračivanje odnosno klima uređaja Resolair i Adconair. Time je poduzeće Menerga postalo jedno od prvih ponuđača, čiji su centralni klima uređaji testirani u skladu s mjerilima neovisnog instituta za pasivne kuće u Darmstadtu (PHI) u području protoka između 2000 i 15.000 m3/h za nestambene zgrade.

Serije su opremljene regenerativnim (Resolair) ili rekuperativnim (Adconair) sustavima visoko učinkovitog povrata toplinske odnosno rashladne energije koji već ispunjavaju zahtjeve PHI u brojnim pasivnim zgradama.

Prva je za stjecanje certifikata bila jedinica iz serije Resolair tip 640701 s nominalnim protokom zraka 6000 m3/h. Izmjerena razina povrata toplinske energije u cijelom rasponu protoka iznosi više od 86%, što je puno više od tražene vrijednosti od 75% po PHI. Istovremeno jedinica ispunjava i mjerilo udobnosti (VTZ 16,5 °C pri ZUZ –10 °C) pri protoku zraka 4500 m³ bez dodatnog zračnog grijača.

 

Postupak ispitivanja i certifikacije

Središnji element postupka certificiranja je određivanje podataka o učinkovitosti uređaja za prozračivanje odnosno klima uređaja na razini neovisnog instituta za ispitivanje. Zadaća je povjerena institutu DMT GmbH sa sjedištem u Essenu koji je dio skupine Nord TÜV.

 

Resolair

Resolair_certificiranje_pasivna stavba

Jedinica Resolair tip 640701, koja temelji na sustavu regenerativnoga povrata toplinske odnosno rashladne energije pomoću dva stabilna regenerativna sustava, postigla je najviši stupanj povrata toplinske energije iznad 87%. Zbog niskog internog pada tlaka se jedinica nalazi u području protoka zraka između 3000 i 4500 m³ te je unatoč svojim iznimno kompaktnim dimenzijama 4660 x 1050 x 2050 mm (D x Š x V) s lakoćom postigla traženi parametar specifične potrošnje električne energije od 0,45 Wh/m³ po PHI. Osim toga, jedinica do područja protoka zraka od 4500 m³/h uz vanjsku temperaturu zraka od –10 °C ne treba dodatni zračni grijač za postizanje temperature ulaznog zraka od 16,5 °C, što pojeftinjuje napravu i sam sustav grijanja te doprinosi niskim internim padovima tlaka.

Pregled rezultata certificiranja cijele serije Resolair:

rezultati-certificiranja-Resolair

 

Adconair

Certificiranje_pasivne-zgradbe_Adconair_76_

Jedinica iz serije Adconair tip 761001 s nominalnim protokom 6000 m3/h je kao prva iz te serije certificirana na DMT GmbH. Budući da temelji na principu protustrujnog rekuperatora, posebno je prikladna za zgrade gdje nije dopušten prijenos mirisa u sam uređaj za prozračivanje. Bez obzira na nešto veće kućište dimenzija 5610 x 1110 x 2340 mm (D x Š x V), zbog tehnologije protustrujnog rekuperatora s lakoćom postiže traženi parametar specifične potrošnje električne energije od 0,45 Wh/m³ po PHI i postiže najviši stupanj povrata toplinske energije  iznad 94%. Posljednje opet omogućuje izvedbu uređaja za prozračivanje bez zračnoga grijača i time omogućuje nižu investiciju te troškove u eksploatacijskom razdoblju.

Pregled rezultata certificiranja cijele serije Adconair:
rezultati-certificiranja-Adconair

 

U samom vrhu

Poduzeće Menerga se usmjerilo na razred uređaja za prozračivanje s protokom zraka iznad 600 m³/h do uključivo najviše mogućih 15.000 m³/h po PHI certifikaciji. U spomenutom razredu zauzimamo prvih devet mjesta po visini iskoristivosti rekuperacije s uređajima za prozračivanje serije Adconair. Osim toga, trenutno smo jedini proizvođač s PHI certificiranim uređajima za prozračivanje u području protoka zraka od 9900 do 15.000 m³/h, što pokazuje da smo itekako svjesni potencijala pasivne gradnje bez obzira na veličinu zgrade.

 

Sažetak

Moramo biti svjesni da se pri gradnji pasivne zgrade upravo u segmentu prozračivanja može postići najveća ušteda u razdoblju korištenja zgrade. Zbog toga je posebno važan odabir odgovarajućeg uređaja za prozračivanje odnosno klima uređaja.


Dodatno

Zanimljiva poveznica – razvrstavanje prema iskoristivosti (Heat recovery rate) pokazuje da poduzeće Menerga sa svojim uređajima zauzima prvih devet mjesta: Razvrstavanje prema PHI

INTERESIRA VAS UČINKOVITA KLIMATIZACIJA I PROZRAČIVANJE U ZGRADI?

Pozivamo vas da se obratite našom prodajnom i tehničkom savjetniku.

Recent Posts
Stupite u kontakt s nama još danas!

Kontakt

Start typing and press Enter to search